| | |

Hematopoietik Kök Hücre Nakillerinde Kemik İliği Bankasının Önemi

Tepecik Hastanesi’nde “Hematopoietik Kök Hücre Nakillerinde Kemik İliği Bankasının Önemi” Toplantısı Düzenledi

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitim Kurulu, İKÇÜ Bilimsel Araştırmalar Topluluğu, İKÇÜ Hücre, Doku, Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Hematopoietik Kök Hücre Nakillerinde Kemik İliği Bankasının Önemi” toplantısı düzenledi

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Biyoloji Ana Bilim Dalı, Kemik İliği Bankası Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Savran Oğuz tarafından düzenlenen bilimsel toplantıda “Hematopoetik Kök Hücre Nakillerinde Kemik İliği Bankasının Önemi”ne dikkat çeken sunum gerçekleştirildi. Sunumda kemik iliği bankalarının faaliyetleri, hematopetik kök hücre nakli için uygun donör olma kriterleri ve transplantasyon için kök hücre kaynakları hakkında bilgi verildi.

Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu yaptığı açılış konuşmasında “Günümüzde kök hücre konulu ilgilenmeyen tıp alanı yok. Çok yakın gelecekte bu konu çok daha hayatımıza girecek. Bu toplantıda emeği geçen herkese ve Sayın Oğuz’a teşekkür ediyorum” dedi.

Tıbbı Biyoloji Ana Bilim Dalı, Kemik İliği Bankası Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Savran Oğuz yaptığı sunumda “Diğer pek çok organ bağışcısının aksine kök hücre bağışçıları canlı yani yaşayan kişilerdir. Sağlık durumu iyi olan özellikle bulaşıcı hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olmayanlar, 50 kilonun üzerinde ve 18-50 yaş arasındaki herkes verici olabilir. Herşeyden önce verici sağlıklı olmalıdır. Vericiden alıcıya geçebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmamalıdır. Günlük rütin işlerden geri kalma veya felç, kısırlık, hastalık bulaşması gibi yanlış duyumlar kök hücre bağışında bulunmamaya neden olmaktadır. Kemik iliği bankalarının amacı hastalara en uygun verici adayını en kısa zamanda bulmaktır. Amacının gerçekleştirmenin en önemli basamağı veri tabanına kaydettiği verici sayısının artırılması oluşmaktadır. Bu amacın en iyi şekilde gerçekleşmesi için kök hücre bağışı konusunda toplumsal farkındalık kadar, toplumsal bilinç de çok önemlidir”dedi.

Hematopoietik Kök Hücre Nakillerinde Kemik İliği Bankasının Önemi” yapılan bilimsel tartışmanın ardından Prof. Dr. Fatma S. Oğuz’a verilen teşekkür belgesiyle sona erdi. Teşekkür belgesi İKÇÜ Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitim Kurulu Başkanı Doç. Dr. M. Yekta Öncel, İKÇÜ Bilimsel Araştırmalar Topluluğu Başkanı Tıp Fakültesi Öğrencisi Ece Akçay ve İKÇÜ Hücre, Doku, Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Pirim tarafından takdim edildi.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir