| |

Sağlıklı Büyüyen Çocuk Bilimsel Toplantılarının İlki Yapıldı: Elektromanyetik Cihazlar Tehlike Saçıyor

ELEKTROMANYETİK CİHAZLAR TEHLİKE SAÇIYOR

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Pediatri A.B.D, Tepecik E.A.H Çocuk Klinikleri ve Büyüyen Çocuk Derneği tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Büyüyen Çocuk’ Bilimsel Toplantıları’nın ilki Tepecik E.A.H konferans salonunda çok yoğun bir katılımla  gerçekleştirildi.

Ulusal ve yerel basının çok büyük ilgi gösterdiği,bir ulusal haber kanalının canlı bağlantı yaptığı, İzmir çevresi Üniversite ve hastanelerden çok sayıda katılımcının izlediği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt’un da katıldığı  toplantının moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı A.B.D.Başkanı, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Büyüyen Çocuk Derneği Başkanı Prof.Dr. Bumin Dündar yaptı. Konferans www.ikc.edu.tr’den canlı olarak yayınlandı.

“Telefonla konuşulan ortamda olmak,sigara dumanına pasif içici etkisiyle birebir”

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, çağın vazgeçilmezi olan cep telefonunun, özellikle çocuklar üzerinde büyük etkisinin olduğuna dikkati çekti. Doç.Dr.Çömlekçi, “Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsünün yaptığı çok önemli bir uyarı var. Tütün kullanımı gibi cep telefonu kullanımının da belli yaş grupları için kesin risk taşıdığı belirtiliyor. Elektroniksiz bir dünya düşünülemez ama çocuklarımızı da zararlı olan kaynaklardan uzak tutmamız gerekir. . Çocuklarımızın yatak odalarında bu tür cihazları şarj edilmesi, açık konumda bulunması potansiyel bir tehlikedir. Stand by konumundaki akıllı telefonlar verici olarak çalışır. Çocuklarımızı telefon kullandırmamakla da tehlikeyi azaltmıyoruz. Sigara içenlerin yanında pasif içici olunduğu gibi cep telefonu kullananların yanında da tehlike devam ediyor. Örneğin araç içerisinde iki kişi aynı anda telefonla görüşülmesiyle aracın dışına çıkamayan enerji çocuklarımızı etkileyecektir. Bu sigara dumanının pasif içici olarak yaptığı etkiyle birebir aynı” dedi.

“Elektrikli battaniye yasaklanmalı”

Kulaklık veya telefon kılıfı şeklindeki bazı aksesuarların da bu zararı önlemediğini ifade eden Çömlekçi aynı zamanda elektrikli battaniyeler mikrodalga fırınlar ile saç kurutma makinelerinin de cep telefonları kadar insan sağlığına zararlı olduğunu belirtti. .Mikro fırınların bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve baş seviyesinin üzerinde bulundurulması gerektiğini belirten Çömlekçi, kablosuz modemlerin de kişilerden en az 1 metre uzakta tutulması gerektiğini ifade etti.Çömlekçi, “Elektrikli battaniye göğüs kanserine etken. Kan yapım mekanizmalarını etkiliyor ve kan kanserine de etken oluyor. Aslında yasaklanması lazım”

“Kablosuz internetten uzak durun”

Kablosuz internet kullanımına da dikkat çeken Doç.Dr.Çömlekçi, “Çocuklarımızı 2400 mhz frekanslı ortamlardan uzak tutmamız gerekir. Yatak odalarımızda kablosuz modem cihazların bulunmaması lazım. Dünya Sağlık Örgütünün önerisi, çocuklarımıza cep telefonu, tablet gibi cihazları wireless’leri kapalı olarak verilmesi yönünde. Bilgisayarlarımızı kablo ile internete bağlamalıyız” diye konuştu.

“6 dakikadan fazla görüşme yapmayın”

Cep telefonuyla konuşmayı özendirecek kampanyalardan ve cep telefonunun sohbet amacıyla kullanılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Çömlekçi, cep telefonu alınırken SAR değeri düşük olan cep telefonlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Doç.Dr.Çömlekçi, “6 dakikayı geçen görüşme yapılmaması gerekiyor.1 gün içinde 30 dakikalık görüşme süresini geçirmeyin. 5 kez 6’şar dakikalık görüşmeler yapılabilir. Beyin iç sıvısı 1 santigrat derece ısıyı geçince bunu tolore edememeye başlıyor. Bu da tümör oluşumuna etken olabiliyor” dedi.

“Kalp pili kullanıcıları dikkat”

Son yapılan çalışmalarda, zararlı frekanslara maruz kalınmasının çocuklarda DNA kırıklarına neden olduğunu ve gelecek nesillerin olumsuz olarak etkileneceğinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Doç.Dr.Çömlekçi, kalp pili kullananları da uyardı: “Pil yaklaşık bir hertzlik bir sinyal üretiyor. Eğer 2 volt/metre nin üstüne çıkarsanız üretici cihazı garanti etmiyor. Ama maalesef sokaklarımızda Isparta’da Denizli’de yaptığım ölçümlerde 3 volt/ metre gibi alanlarla karşılaşıyoruz. Kalp pili kullananlar risk altında”

“Tasarruflu ampul tehlike saçıyor”

Tasarruflu ampul diye kullanımı özendirilen ampullerin en tehlikeli frekansları yayan  ampuller olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Çömlekçi, “Daha parlak yansın diye daha verimli olsun diye yapılmış lambalar bunlar. Tavsiyem hiç kullanmayın” dedi.

“Toplumu bilinçlendirme misyonunu yerine getirmekten mutluyuz”

Toplantının oldukça verimli geçtiğini belirten Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı A.B.D.Başkanı, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Büyüyen Çocuk Derneği Başkanı Prof.Dr. Bumin Dündar bu tür bilimsel toplantılara devam edeceklerini ifade etti. Prof.Dr.Dündar,”Bütün çocuklarımızın elinde bir cep telefonu ya da tablet bilgisayar var. Devamlı olarak elektronik cihazlarla etkileşim altındalar. Ülkemizde bir bilgi eksikliği olduğu kanısındayım. Bu cihazların insan sağlığı etkileri özellikle de çocuklarımıza olan zararlı etkileri konusunda bu tür bilimsel toplantılara evsahipliği yapmaktan, üzerimize düşen görevi yerine getirmekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Toplantınıntamamının videosu için alttaki linke tıklayın:

http://yayin.ikc.edu.tr/Mediasite/Play/aaaff0134eed4224bf3ddc5af66697551d

 

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir