| | |

“Dünya Epilepsi Farkındalık Günü”

Tepecik’te “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü” Semineri Düzenlendi

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyada ve Türkiye’de önemli oranda görülen Epilepsi hastalığına karşı farkındalık yaratmak için “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü” kapsamında seminer düzenlendi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye Sakatlar Derneği, Epilepsi ve Yaşam Plaformu’nun desteklediği seminerin açılışında konuşan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Helvacı” ”Dünya Epilepsi Farkındalık Günü” etkinliği için düzenlenen bu toplantı için gerçekten çok emek harcandı. Bu konuda ilgili olan herkese teşekkür ediyorum. Nöroloji alanında çok önemli bir yeri alan ve çok zor bir hastalık olan epilepsi için düzenlen bu seminerin çok verimli geçmesini diliyorum ve buna inanıyorum”dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği’nden Alev Ardıç “Ülkemizde yaklaşık 850. 000 hastayı ilgilendiren epilepsi hastalığıyla ilgili ekonomik, sosyal, psikolojik, hukuki ve toplumsal sorunların çözümünde katkıda bulunmak için uğraşıyoruz. Bu seminerin buna katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi. 
“Epilepsi’de Farkındalık” adlı sunumunda epilepside nöbet tipleri, tanı ve tedaviye değinen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Noroloji Kliniği Doç. Dr. İrem Fatma Uludağ “Epilepsi, her yaşta ve sık görülebilen kronik bir hastalıktır. En sık görülen 4. Nörolojik hastalıktır. Dünyada ve Türkiye’de her 100 kişiden 1’i epilepsi hastası. Hastaların tek merkezde düzenli takip edilmesi, kendi şikayet ve nöbetlerinin not etmesi, epilepsi tanının hekimlerden saklanması gerekir.”dedi.

“Epilepsi İle Yaşamak “adlı sunumunda epilepsi hastalığın tarihçesine, tanımına, sıklığına, nedenlerine, epilepside yaklaşımlara, epilepside ortaya çıkan sorunlara değinen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Görevlisi ve Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nihal Olgaç Dündar ise “ Epilepsiye hasta, aile, sağlık çalışanları ile birlikte eğilmelidir. Bu üç unsur işbirliği içinde hastalığa yaklaşmalıdır. Epilepsi nöbetleri geçiren kişiye ne yapılması gerektiği çok iyi bilinmeldir. Örneğin, nöbet geçiriken hastanın hareketlerini durdurmaya, engellemeye çalışılmamalıdır. Hasta öncelikle güvenli bir yere yatırılmalıdır. Hastanın kendini yaralabileceği ucu sivri veya sert eşyalardan kaçınılmalıdır. Hastanın ağzına asla bir şey sokulmamalıdır. Nöbetin bitmesi beklenmelidir.”dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Gonca Özyurt ise “Epilepsi ile yaşamak psikiyatrik belirtiler ile epilepsi ilişkisi “adlı sunumunda epilepsiye karşı önyargılara dikkat çekerek “toplumsal önyargılar ve hastalık hakkında yanlış değerlendirmeler, epileptik bireylerin tüm yaşam alanlarında çeşitli güçlüklere yol açabilmektedir. Bundan dolayı bu hastalık konusunda farkındalığın oluşturulması, bilinç seviyesinin artırılması çok önemlidir.”dedi.

“Dünya Epilepsi Farkındalık Günü” seminerinin sonunda epilepsi hastalık hakkında bilgilendirici broşürler ile epilepsiye olan bakış açısını değiştirmek için “Epilepsi için bak” adlı mor gözlükler dağıtıldı.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir