İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bumin Dündar çocuklarda obezite ilgili önemli açıklamalr yaptı. Yerel ve ulusal basında yer alan açıklamarla ilgili küpürlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Dündar Özetle şunları söyledi;
Çocuklarda Obezite. Yaklaşan Tehlikenin Farkında mıyız? Çocuklarımızın 1/4’ü obez veya fazla kilolu
Obezite son yıllarda çocukluklarda en önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir. Son 10 yılda % 4 düzeyindeki sıklıklar, %10-15’lere yükselmiştir. Bu oranlara obez olmayan ancak obez olma riski yüksek fazla kilolu çocukları da katarsak, çocuk nüfusumuzun ¼’nün çok ciddi tehlike altında olduğunu söyleyebiliriz. Erişkin dönemde obez olanların 1/3’ünde obezite çocuk¬luk çağında başlamaktadır. Obezite bu hızla artmaya devam ederse, gelecek yıllarda ülkemizde diyabet ve kalp hastalığı sıklığında büyük bir patlama olacağını söylemek zor değildir.
Çocuklarda Obezite ile Mücadele Nasıl Yapılmalı?
Obezite çocukluk yaş grubunda tedavisi en zor hastalıklardandır. Bu nedenle çocuklarda obezitenin oluşmadan önlenmesi gerekmektedir. Obezite ile mücadelede alınacak önlemler elbette önemlidir ama en önemlisi toplumdaki farkındalığın artırılmasıdır. Özellikle toplumumuzdaki “şişman çocuk sağlıklı çocuktur” algısının kırılması, obezitenin önemli, tedavi olunması gereken ama tedavisi zor bir hastalık olduğu algısının toplumda oluşturulması gerekmektedir.
Anne Sütü Obeziyeyi Önler mi?
Çocukları obeziteye götüren beslenme yanlışlıkları daha çocuğun doğumundan itibaren başlamaktadır. Çocuğun kilo alamıyor algısı ile bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi kuralına uyulmaması ve erken dönemde mama başlanması, özellikle biberon kullanımı çocuklarda obeziteyi artırmaktadır. Yapılan çalışmalar bebekliğinde anne sütü ile beslenen çocuklarda obezite sıklığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Anne sütü mucizevi bir üründür ve içindeki beslenme faktörleri ve hormonlar anneden anneye bebeğin ihtiyacına göre farklılık gösterir. Bu nedenle ilk 6 ay sadece anne sütü ve mümkünde 2 yaşa kadar ek gıdalarla anne sütüne devam edilmesinin sağlanması çocuklarda obezitenin önlenmesi için alınacak en önemli önlemlerdendir.
Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesinde Diğer Önlemler
Sadece beslenmenin düzenlenmesi çocukluk obezitenin önlenmesinde yeterli değildir. Çocukların yaşam tarzı değiştirilmelidir, daha hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Çocukların mutlaka spor yapmaya teşvik edilmeleri, bilgisayar ve televizyon başında fazla vakit geçirmemelerinin sağlanması önemlidir. Okullarımızda beden eğitimi ders saatlerinin artırılması ve mevcut saatlerin daha aktif kullanılması obezitenin önlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
Bütün bu nedenlerden dolayı obezite ile mücadelede atılacak her adım son derece önemlidir.